Посланикът и публичността


        Електронните глашатаи побързаха да съобщят, че Негово Превъзходителство Д.У. – посланикът на САЩ в Република България – отново е показал колко ние, българите сме му легнали на сърцето. Или в краката... Съдете сами:

        Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик призова за публичност на споразуменията, договорени между българското правителство и Русия по енергийните проекти.
        Българите сигурно искат да разберат защо цената на газа се е повишила с 30% и дали няма през следващите 5 или 10 години да се повиши още, подчерта Уорлик.
        Ние, обаче, не можем да знаем това, защото тези споразумения са тайни, каза още Уорлик преди среща с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
        Какво стана с диверсификацията, попита американският посланик и добави, че ще зададе същия въпрос и на енергийния министър на срещата си.
        (www.vesti.bg 07.07.2010 20:00)


        Негово Превъзходителство Д.У. не за първи път се държи така, сякаш Република България вече и формално е колония на САЩ. Но това „Ние” дотолкова ме окуражава, че генерал-губернаторът от САЩ ни приема почти като свои хора, та се осмелявам да поразсъждавам върху неговите думи:
        ~И аз искам да знам какви споразумения договарят българските правителства. Ама всички споразумения. И в тази връзка – дали мога да науча какви точно са договореностите за военните бази на САЩ в Република България... Или за превръщането на моята Родина във филиал на американския концлагер „Гуантанамо”.
        ~Българите имаха възможността да разберат защо е повишена цената на газа – първият вицепремиер на Руската Федерация Виктор Зубков обясни (и никой не го опроверга), че това увеличение на цената го прибира посредникът. А в сегашното Народно събрание има депутат, който преди да влезе в парламента е ръководил една от основните фирми на същия посредник „Овергъз Инк”. И този народен представител, казва се Огнян Пейчев, е в парламентарната група на „Атака”, която пък изпълнява ролята на домакинско подразделение на управляващата партия ГЕРБ; по времето на последните парламентарни избори, като кандидат-депутат беше представен на простолюдието като личен приятел на шефа на „Атака”. Та, ако Негово Превъзходителство Д.У. наистина иска да научи защо е повишена цената на газа, може веднага да привика на отчет командваната от него ГЕРБ, оттам ще свирнат на своята политическа прислуга „Атака” и обяснението е готово: схемата е дотолкова проста, че даже американски политически чиновник може да я схване.
        ~Много интересно как Негово Превъзходителство Д.У. разбира енергийната диверсификация? Да не би пък тайничко да е прокарал до България американски газо- и нефтотръбопроводи. И сега да ни изненада приятно с поканата „Изберете американското”... Или и занапред ще ни предлага електричеството, произвеждано от американските ТЕЦ в Гълъбово, продавано на двойно по-високи цени от електричеството на АЕЦ. Заедно с болезнено познатото замърсяване на въздуха и почвата, разбира се...
        ~А дали Негово Превъзходителство Д.У. знае за съществуването на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чл.41 от която гласи, че дипломатите нямат право да се намесват във вътрешните работи на страната, в която пребивават? Защото именно със задължителността на тази правна норма посланикът на Руската Федерация в Република България обясни „защо не взема отношение по основни теми на българското общество”, какъвто провокационен въпрос му бе зададен неотдавна в едно интервю (в.„Труд”, 07.05.2010 г.).Антон Сираков
08.07.2010 г.