УВАЖАВАМЕ ЛИ СЕ КАТО НАРОД?        Възходът на нацията започва от самоуважението.
        Атанас Буров

        От 20 години в ръководството на държавата, като се започне от Андрей и се стигне до Сергей, се изредиха хора с неизяснено национално самосъзнание и липса на отговорност пред собствения си народ. Всичко, което се случи от 1989 година насам е белязано от липса на самоуважение и самосъхранение. Трябва ли да доказваме, че със своята хилядолетна история и приноси българският народ заслужава уважение и трябва да бъде съхранен?Вместо да развиват науката, модерната индустрия и селското стопанство, нашите политици унищожиха и това, което имахме. Вместо да увеличават броя на способните и образованите, те ги прогониха в чужбина, а насърчават раждаемостта на необразованите, на хора които нямат нито професия, нито работа.
Случайно ли е това?
        Наскоро присъствах в Ямбол на една конференция за „ромската интеграция”, в която участваха представители на Американския корпус на мира, на Американската фондация за България, Фондът на Сорос в Будапеща за подпомагане на циганите и други подобни. „Пуснали питомното да гонят дивото!” – казва българският народ. Но което е още по-куриозно, Центърът за интеграция на ромите отказа да финансира Проект за ограмотяване, усвояване на българския език и пълноценно приобщавнане на циганските деца, разработен от професори и експерти и с най-добрите пособия за тази цел.
        Случайно ли е всичко това?
        Друг един проект за ранно обучение по математика и информатика, предназначен за всички деца от 5 до 10 годишна възраст, беше игнориран от Министерството на образованието и от Американска фондация за България. Под претекста за „мултиетническо развитие” и „крос-културно сътрудничество” се финасират проекти, които насърчават изучаването на кючека, чалгата, примитивизма, етническия изолационизъм и сепаратизъм. Вместо да се загрижат за високите постижения на подрастващите в техническото и научното творчество.
        Случайно ли е всичко това?
        В политиката няма нищо случайно! Зад всяко действие, зад всяко подпомагане или противодействие стоят определени икономически интереси. Американската фондация за България дава стипендии на най-способните български деца за обучение в чужбина, но не за да работят за България, а за да останат там. Аз съм разговарял с стипендианти - ученици и студенти, облечени с тенис-фланелки на фондацията, на гърба на които е нарисуван откровено да се хили чичо Сам. Какъв цинизъм.
        Андрей Луканов преди 20 години докара чуждите експерти Ран и Ът – единият приличаше на едноок пират, и сега ние виждаме какво се „случва” с българската наука, образование, индустрия и култура. Но няма смисъл да упрекваме Америка или Европейския съюз. „Държавите, казваше Де Гол, са студенокръвни чудовища”. Аз бих добавил - а свърхдържавите са свъхчудовища. Те премазват милиони човешки съдби, прекрояват граници и заличават цели народи!
        Чудовищно е преди всичко поведението на политици и олигарси, които забогатяват за сметка на унищожението на собствения си народ. Правителствата на Филип Димитров, Иван Костов, Симеон Сакскобурготски, Сергей Станишев, както и днешното правителство имат една важна обща характеристика: Те приемат безапелационно деструктивни, чужди на България внушения и предложения, за сметка на личното си обогатяване. Народът все мисли, че вече е дошел Месията, а пак дошел поредният ликвидатор да си напълни кесията!За това България от 20 години се сгромолясва в демографско, икономическо, технологическо, научно-образователно и културно отношение. Излишно е тук да изброяваме всички законодателни, нормативни и антидържавни актове, чрез които се осъществява систематично погром над държавата и нацията: предаването на списъка на българските разузнавачи на посолството на Турция, редуцирането на въоръжените сили и военното производство, продаването на земята на чужденци, затварянето на блоковете на атомната електроцентрала, закриването на големи предприятия и банки или продаването им на чужди фирми на безценица, раздробяването на земеделските земи, изсичането на горите и пр. и пр.
        Спасителният изход: модерна наука и технологии, силна средна класа, образовано и възпитано поколение. Докато все още не е късно трябва да се свика Велико народно събрание, да се приеме Нова конституция, която да предвижда строги, дори жестоки санкции срещу предателството на националните интереси. Необходима е конкурсна система за заемане на ключови длъжности от експерти, национално отговорни и високо морални личности.Проф. дпн Боян Лалов
Зам. Председател на политическа партия Нова Сила