ГЛОБАЛНОТО ЗЛО С МАСКАТА НА ДОБРОТО        В една своя статия големият американски хуманист Ноъм Чомски нарече сегашната политика на Съединените Щати „рационален фашизъм”. И действително в събитията, които наблюдаваме през последните десетилетия могат лесно да се открият чертите на фашизма: огромни финансови ресурси за нови оръжия и милитаризация на производството, безапелационно натрапване на света на собствената държавна идеология и провъзгласяване на „нов световен ред”, тотален шпионаж, търсене на „жизнено пространство” в Африка, Азия и навсякъде където има енергийни източници, принуждаване на съюзниците да вадят горещите кестени от военните огнища. Могат да се изброят още прилики, но по-интересното в случая са разликите между германския фашизъм и националсоциализъм от една страна и съвременния англо-американски световен хегемонизъм от друга.
        Американският хуманист и демократ Гор Видал нарече днешната американска политика „водене на безкрайна война за безкраен мир”. Тук именно се корени разликата. Защото фашизмът в средата на миналия век предизвика световна катастрофа и се срина в рамките на едно десетилетие. А англо-американският паразитен хегемонизъм използва изтънчени и префинени методи за бавно проникване в държавите, където предизвиква социална, икономическа и културна агония. Въпреки че в Източна Европа и Северна Африка наричат това съответно нежна революция, цветна революция или арабска пролет, смисълът на това понятие е „добре организирана и финансирана национална разруха”. Разбира се, това понякога може диаметрално противоположно да породи краен национализъм. Но рано или късно тази външна намеса, съпроводена с военна окупация или търговско ембарго продължаващи десетилетия, води до отслабване на държавата. Всяка национална държава е продукт на вековно социално съзряване, срещу което е насочена въпросната сто-двеста годишна доктрина, известна в наши дни като „глобализъм”. Нейната цел – обезличаването и ерозията на националната държава напълно откровено е записана в много документи на различни фондации и общества - и тайни, и явни, които иначе имат представителни: културни, благотворителни, умиротворителни функции. /напр. „Отворено общество”, „Пайдея” и др./
        Всъщност за онези, които проучват по-внимателно историческите факти е пределно ясно, че глобализмът като доктрина не се корени нито в Съединените Щати, нито във Великобритания, а в световната финансова олигархия. Болшевизмът и фашизмът през миналия век бяха подготвени от световната финансова олигархия за проникване и обезсилване на такива могъщи държави като Русия и Германия. Смяташе се, че Китай и Индия вече са подчинени. За да се разбере мащабът на тази политика е необходимо да се възприеме постулата, че при нея няма постулати. Всичко е приемливо и допустимо в името на тоталния контрол и присвояване на богатствата. Тази глобална политика, колкото и да е странно, финансира комунистическата доктрина насочена именно срещу капиталистическата експлоатация и срещу империализма /?/, а всъщност срещу мощно надигащата се капиталистическа икономика на Руската империя. По-късно беше финансиран /национал/социализма на Хитлер като потенциален противник на болшевишка Русия.
        В наши дни глобализмът насърчава експанзията на исляма в Европа и едновременно изсипва бомби в редица ислямски държави, насърчава хомосексуализма и едно-половите бракове, за да ерозира християнското семейство, макар че преди 20-30 години използваше католицизма срещу комунистическия режим в източна Европа, бори се срещу едноличните режими, а поддържа абсолютната монархия в Саудитска арабия и т.н и т.н. Създава конфликти и след това изпраща емисари за решаване на конфликтите. Създава марионетки, а по-късно ги отстранява или екзекутира. И винаги под маската на доброто, демокрацията, свободата, прогреса, напредъка. Според авторитетни източници Съединените Щати за 200 години са водили 200 войни по целия свят. Основни инструменти са подкупите, шпионажа, предателството, а когато всичко това не върши работа идват бруталните политически убийства, бомбените килими и окупацията на суверенни държави. Не бива обаче да свързваме глобалното зло пряко с държавната администрация на която и да било държава. Държавните чиновници са само инструмент на Федералния резерв, Световната банка, Международния валутен фонд и пр., които са частни финансови институции. Те поддържат високо равнище на американската армия и на военно-технологичните изследвания, като залог и инструмент за глобален контрол. Огромният външен дълг на САЩ и статута на долара като международно разплащателно средство, например, се балансира от атомните самолетоносачи и Централното разузнавателно управление, които могат да контролират всеки опит за свобода и независимост и да шантажират всяко правителство, което банковите магнати не са успели да подкупят. На фона на описаните обстоятелства става ясно защо политиката, която водят българските правителства през последните две десетилетия доведе до разпродаването на банките, медиите и печелившите предприятия, до разпродаване на българската земя, до емиграцията на 2 милиона способни и подготвени българи в активна възраст, до обезбългаряване, циганизация и масова неграмотност в страна известна в целия свят с високо равнище на образованието. Изходът от това трагично състояние е в обединяването на българския народ в единен фронт за защита на доходите на населението, защита на науката, производството, образованието, културата, за избирането на ръководни постове само на честни, безкомпромисни и смели защитници на националните и държавните интереси.


Проф.дпн Боян ЛАЛОВ
Зам. председател на политическа партия Нова Сила