Господин министър-председател, къде са милиардите?        Наскоро един доказано авторитетен български икономист припомни тъжната истина – че бедна България прави подаръци на по-богатия от нея Европейски съюз: Защото за петте години, откакто сме в ЕС, усвоените от България евросредства са около 2 млрд. евра, а поне 3 млрд. сме платили като вноски.
        Съзнателно не споменавам името на икономиста, за да не насоча към неговата личност гнева на министър-председателя.
        Защото гневът не закъсня, макар засега да е неадресиран. Според една българска журналистка, известна и с умението си да поднася баници на властимащите, министър-председателят е заявил „Вноската ни от 2007 до 2011 г. възлиза на 3,5 млрд. лева, а приходите от Европейската комисия от 2007 до 30 април 2012 г. възлизат на 9 млрд. лева”.
        Левове, евра, много различни числа, числа за милиарди...
        Ами сега, на кого да вярваме? Изявление на доктор на икономическите науки, който преподава на студенти, а срещу него възражение на човек, който дори не е бил студент в истинския смисъл на думата (бил е курсант по противопожарно дело и то едва ли от най-добрите, иначе би работил по своята специалност – като пожарникар).
        Иска ми се да повярвам на министър-председателя. Това поне е по-безопасно, защото тези, които се противопоставят на бойкоборисовщината, обикновено биват обявявани за представители на организираната престъпност.
        Решено – повярвах! Повярвах, че ЕС е дал на България много повече, отколкото е взел от българските граждани. Но си припомних, че същите бойкоборисовци оправдават мизерията на българските граждани с обяснението, че „пари няма”. И веднага възникна въпросът: Щом според думите на министър. председателя сме спечелили от ЕС около 6 млрд лева, къде са тези пари?
        Господин министър-председател, къде са милиардите?


Антон Сираков
Председател на политическа партия Нова Сила
31.05.2012 г.